Thursday, January 14, 2010

LALUAN GERHANA MATAHARI ESOK, 15 JANUARI 2010Gerhana matahari yang dijangka berlaku esok akan bermula di Uganda dan berakir di Negeri China.
Tatkala matahari mula terbit di Kampala pada pukul 6:55 pagi Jumat esok waktu tempatan, gerhana matahari akan mula mengambil tempat. Dijangkakan sekitar pukul 7:06, bulan mula menutupi bahagian atas matahari. Pada 8:25, bulan akan berada tepat antara matahari dengan bumi, dan kesan 'cincin' akan kelihatan.
Masa inilah yang sebaik-baiknya jika anda ingin mencuba untuk melihat Planet Venus. Venus akan berada pada kedudukan kurang satu darjah dari matahari yang sedang gerhana, dan ia kelihatan amat terang pada ketika itu. Pada sekitar 10:04, gerhana akan berakhir di Kampala.
Di laluan akhir gerhana yang berlaku di Chongqing, Negeri China, gerhana bermula pada 2:22 petang waktu setempat dengan bulan mula menutupi dari sebelah kanan bahagian bawah matahari, dan mencapai maksima sekitar 3:51 petang. Planet Venus akan dapat dilihat di bahagian kiri gerhana. Pada 5:07 petang gerhana akan berakhir sebelum matahri berlabuh di ufuk barat 10 minit kemudian.


No comments: