Thursday, April 14, 2016

KEMELUT GERAI SIMPANG EMPAT KUNAK

Pada 13 April 2016 tercatit satu lagi sejarah suka dan duka di Daerah Kunak.


Deretan gerai di Simpang Empat Kunak yang selama hampir 20 tahun telah menjadi punca sumber pendapatan lebihkurang 50 keluarga telah dirobohkan. Sebelumnya para peniaga kecil di gerai tersebut memang telah beberapa kali diarah oleh PBT untuk merobohkan gerai masing-masing. Namun setiap kali diarah berbuat demikian wakil mereka menemui ADUN setempat YB Datuk Hj Nilwan Kabang memohon simpati dan pertimbangan. Setiap kali pula YB mempertahankan kedudukan mereka.
Pada 17 November 2009 di Dewan Undangan Negeri YB meminta Kerajaan Negeri Sabah untuk membina premis perniagaan dengan mengambil model Pasar Sentral Tawau atau Pekan Rabu Alor Star bagi menggantikan Gerai Simpang Empat Kunak. Dalam ucapan bahasnya YB telah berkata, "Bermula dengan tiga gerai gubuk yang didirikan oleh pengusaha kecil tempatan lebih dua dekad lalu dari kepingan-kepingan papan buangan dan kepingan zing-zing terpakai untuk bumbung, kini sudah menjadi deretan melebihi 20 gerai.
"Meskipun demikian keadaannya, itulah satu-satunya premis perniagaan di Daerah Kunak yang paling banyak menerima pelanggan dari kalangan pelancong dalam dan laur negeri.


"Untuk itu, saya dengan ini memohon agar perbelanjaan wang negeri bagi pembangunan tahun 2010 dapat diambil sedikit dan diperuntukkan bagi membina sebuah pusat pemasaran produk PKS dan produk pertanian tempatan di lokasi Gerai Simpang Empat, dengan mengambil konsep binaan Pasar Sentral Tawau atau Pekan Rabu Alor Star", kata Datuk Nilwan lagi.
Kemudian berlaku beberapa siri kemalangan jalanraya tidak jauh dari gerai tersebut dan beberapa pihak menduga bahawa ia ada kaitan dengan gerai tersebut. Sekali lagi arahan untuk merobohkannya dikeluarkan dan sekali lagi YB Datuk Hj Nilwan mempertahankannya.
Pada 15 Jun 2010 YB telah membawa beberapa pegawai kanan kerajaan di Daerah Kunak melawat kawasan gerai untuk merangka suatu penyelesaian yang sebaik-baiknya. Pegawai-pegawai kanan kerajaan yang dimaksudkan termasuklah Pegawai Daerah, Ketua Jabatan Pejabat Tanah Daerah dan jurutera JKR Kunak. Matlamat lawatan ialah untuk meninjau alternatif bagi membolehkan peniaga meneruskan usaha dengan gerai yang lebih baik dan dalam keadaan lebih selamat.

Dalam tinjauan itu, sebuah batu penanda sempadan ditemui dipercayai sebagai sempadan antara rizab jalan dengan ladang kelapa sawit yang terdapat di belakang gerai. Jika benar, bermakna gerai boleh diundurkan dalam lingkungan 15 hingga 20 kaki ke belakang. Lorong hentian kenderaan kemudian boleh diperluaskan di hadapan gerai.
Datuk Nilwan meminta pihak Jabatan Tanah dan Ukur untuk segera melaksanakan kerja-kerja memastikan kedudukan sebenar sempadan berkenaan dan memasang pancang. Pihak Pejabat Daerah seterusnya diminta menyusul dengan perancangan dan pelaksanaan pembinaan gerai baru. Namun terdapat beberapa masalah yang menyukarkan untuk pembinaan gerai di kawasan tersebut dan PBT mencadangkan lokasi alternatif, iaitu di sebelah kiri jalan (selepas bulatan) menuju ke Tawau.
Keadaan tenang kembali buat beberapa lama. Kemudian pada tahun 2014 sekali lagi para peniaga di gerai tersebut diarah merobohkan gerai mereka. Kali ini arahan daripada pihak JKR. Selaku Pegawai Khas YB, saya diarah membincangkan hal ersebut dengan Jurutera JKR Kunak dan meminta tempoh sehingga gerai alternatif siap dibina untuk para peniaga yang terlibat. Pada masa yang sama YB telah memberi jaminan kepada para peniaga bahawa gerai mereka tidak akan dibongkar sehingga gerai alternatif disediakan.
Sehubungan dengan itu sederet gerai mula dibina dihadapan pejabat JPN di Simpang Empat dan siap sebelum berakhir tahun 2015. Tidak pasti pula kenapa ia tidak dibina di sebelah kiri jalan (selepas bulatan) menuju ke Tawau seperti cadangan awal oleh PBT.

Pada bulan Mac 2016 para peniaga mendapat notis pembongkaran lagi dan seperti biasa wakil mereka menemui YB untuk memohon pertimbangan. Malangnya, sebelumnya sebahagian besar peniaga sudahpun ke pejabat Majlis Daerah Kunak untuk menempah gerai masing-masing. Pandangan am menunjukkan tindakan itu menggambarkan bahawa mereka "sudah bersedia untuk berpindah" ke gerai baru yang disediakan. YB dalam keadaan dilema. Jika menyokong pembongkaran gerai, ada pula yang menuduh beliau tidak peka dengan nasib peniaga kecil yang terlibat, jika terus membantah seakan-akan pula beliaulah yang menjadi pengacau (undermine) tugas dan tanggungjawab PBT.

No comments: