Sunday, May 30, 2010

BIAR SELAMAT DAN SELESA DALAM KEPESATAN PEMBANGUNAN

Berikut adalah ulasan saya bagi pos Suara Rakyat Kunak : Dari Dahulu Hingga Sekarang Masih Serupa, untuk dikongsi bersama pembaca budiman blog Kunakians.Salam saudara,

Maaf, saya tidak bersetuju dengan catatan anda bahawa "kesesakan jalan di Pangkalan Kunak masih seperti dahulu juga waktu zaman British" kerana logiknya, waktu itu saya percaya terdapat tidak sampai 10 buah kereta di daerah Kunak. Macamana boleh sesak? Kesesakan jalan sekarang adalah ekoran peningkatan ekonomi negara dan penduduk Kunak jua sehingga hampir setiap keluarga di Kunak mampu memiliki kenderaan sendiri. Rancangan perluasan jalan di kawasan pengkalan memang ada sejak beberapa tahun yang lalu, namun jika dilaksanakan maka banyak rumah penduduk di Kampung Pengkalan terpaksa dirobohkan. Kemana mereka hendak pergi membawa keluarga mereka? Jika pihak kerajaan tidak mengamnbilkira perkara itu lalu melakukan kerja pengluasan jalan tanpa menyediakan tapak alternatif kepada penduduk, bukankah itu namanya kerajaan yang tidak berhati perut? Kerajaan begitukah yg sdr SRK cadang menggantikan BN? Rakyat Kunak pasti tidak setuju.
Bangunan-bangunan yang tersergam megah di kebanyakan bandar di dunia ini adalah milik swasta, orang perseorangan dan syarikat-syarikat. Penduduk tempatan yang mampu, bolehlah membeli lot-lot dari pemaju. Oleh itu, jika kita inginkan bangunan-bangunan sedemikian dinikmati dan dimiliki oleh penduduk Kunak, kita harus terlebih dahulu membangun ekonomi rakyat Kunak. Apa gunanya daerah kita ini memiliki gedung-gedung mewah jika kita hanya menjadi penonton dan orang dari luar yang mengaut keuntungan darinya.
Kita patut mencadang pembinaan sesuatu bangunan kepada kerajaan jika ada keperluan. Jika kita meminta dibina sesebuah bangunan semata-mata kerana kita lihat bangunan sedemikian terdapat di daerah berhampiran maka akan terdapat lebih banyak bangunan seperti Pejabat Kastam yg sdr sebutkan. Cukuplah.
Usaha memajukan industri pelancongan di Daerah Kunak memang ada. Saya sudah mendengar beberapa kali ADUN Kunak menyuarakan perkara ini dalam persidangan Dewan Undangan Negeri. Beliau bahkan telah melawat sendiri ke beberapa lokasi di daerah ini yang berpotensi dijadikan produk pelancongan.
Pemimpin daerah ini tentu amat gembira jika sdr dapat mengemukakan bukti kukuh mengenai dakwaan sdr bahawa tanah Golden Hope yang kini dimiliki oleh Sime Darby, dari Kunak ke Simpang 4, telah dikembalikan kepada MDK. Jika benar, bolehlah kita cadangkan dibina perumahan yang mampu dimiliki oleh penduduk Pengkalan, agar mereka boleh berpindah dengan selamat. Barulah jalan Pengkalan boleh diperbesarkan. Soal pembinaan Universiti belakang kira. Buat apa universiti besar-besar, jika pelajar-pelajar kita dan ibubapa mereka terpaksa tidur di kaki lima?
Kita memang mahukan kemajuan pesat, tetapi biarlah kita selamat dan selesa dalam kepesatan itu. Kita memang mahukan pembangunan, tetapi biarlah pembangunan itu sesuai dengan keperluan penduduk tempatan tanpa memudharatkan mana-mana pihak.
Jika Kunak menjadi bandar, biarlah ia sebuah bandar yang tenteram dan makmur. Jika gedung-gedung membeli belah hendak tumbuh bagai cendawan, biarlah kita mampu membeli-belah di gedung-gedung itu.
Daripada Kunak menjadi bandar yg dipenuhi pusat-pusat maksiat, yg kelak menggadai maruah dan kehormatan anak-anak kita, biarlah ia tetap sebagai pekan yang sederhana.

No comments: