Sunday, March 10, 2013

Berubahnya Kehidupan di Pantai Timur Sabah


Awal pagi hari minggu, selepas mengunci kereta di tempat letak kereta berhampiran "Medan Selera", aku berjalan kaki menuju Pasar Minggu Kunak. Di tepi mini market berhampiran kelihatan sekumpulan 6 orang lelaki dan seorang wanita, lengkap dengan peralatan. Penampilan dan logat percakapan mereka jelas berbeza daripada penampilan dan percakapan kebanyakan rakyat negeri Sabah.

"Assalamu alaikum", aku menyapa.
"Wa alaikum salam", sahut seorang daripada lelaki itu, kemudian diikuti oleh yang lain. Walau mereka tersenyum, tetapi seakan enggan bertentangan mata denganku. Mereka mengalihkan pandangan. Ada yang menoleh ke sana ke mari, ada yang mendongak ke langit dan ada pula yang menggosok-gosokkan tangan ke lengan yang sebelah. 


Reaksi itu menimbulkan tandatanya di benakku lalu aku bertanya, "Ndak pi pasar minggu ka?"

Lelaki yang mula membalas salamku tadi ketawa kecil, tak ubah seperti seorang murid yang disapa oleh gurunya, menjawab, "He he. Ndak bos, kami tunggu kereta mau pi kerja."

Aku melirik ke arah bakul-bakul peralatan mereka, gergaji, alat pemotong jubin dan lain-lain alat pertukangan.

"Oh, kerja di bangunankah?", tanyaku merujuk kepada dua projek pembinaan rumah di Kunak, iaitu  di Kampung Kadazan dan satu lagi berhampiran Kampung Cenderawasih.
"Tidak bos, ada bos suruh kami repair dia punya rumah sama bikin tandasnya", jawab lelaki itu. "Patut sudah siap itu rumah, tapi kami sudah lima hari ndak kerja, maka itulah lambat," katanya lagi menjelaskan.

"Kenapa lima hari ndak kerja, cutikah?"

"Kau taulah bosku, keadaan sekarang ni. Kami takut-takut mau keluar," jelas lelaki itu.

"Saya faham," jawabku. "Okeyla, saya pi pasar dulu, assalamu alaikum."

"Wa alaikum salam," jawab mereka.

Begitulah antara suasana di Kunak semenjak berlakunya pencerobohan di pantai timur negeri ini. Rakyat Filipina terutama keturunan Suluk yang datang di negeri ini untuk mencari rezeki halal turut terjejas. Disamping itu mereka merasakan yang masyarakat umumnya mencurigai mereka.

Keadaan di pasar minggu juga tidak seperti sebelumnya. Biasanya hari minggu ke-2 setiap bulan seperti sekarang ini, iaitu minggu selepas pekerja-pekerja syarikat swasta menerima gaji dari majikan masing-masing, keadaan Pasar Minggu Kunak akan sesak. Kali ini, seakan lebih ramai penjual daripada pembeli.

Sekembali dari pasar minggu, aku singgah minum nescafe-o di warung seorang rakan di medan selera. Sempat juga aku tanyakan keadaan perniagaannya. Katanya, semenjak berlakunya insiden di Tanduo, pendapatannya merosot antara 30 hingga 40 peratus.

Terdengar pula berita memilukan tentang sepasang peneroka yang kehilangan bayi lelaki mereka ketika dalam pengungsian (meninggalkan kampung halaman atas sebab-sebab keselamatan). Bayi itu diberitakan meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Kunak untuk mendapatkan rawatan kerana mengalami cirit-birit.

Pagi tadi juga, seorang remaja telah terbunuh di Kg Sungai Bilis. Kejadian berlaku apabila pasukan keselamatan menahan 5 orang untuk disoal. Pada ketika itu mereka melihat gerakan di semak-samun yang berhampiran. Sebagai tindakbalas atas kemungkinan yang mereka sedang diserang oleh penceroboh bersenjata, pasukan keselamatan melepaskan tembakan ke arah semak-samun itu.

Remaja lelaki yang berusia antara 12 ke 15 tahun itu kemudian ditemui mati di belakang semak tersebut manakala seorang lelaki berusia 30an cedera di kaki. Insiden seperti ini tidak sepatutnya berlaku jika semua mematuhi arahan agar tidak berada di kawasan dimana "operasi pembersihan" sedang berlangsung.

Sementara itu pada kira-kira pukul 10 pagi, sekumpulan wartawan yang menaiki dua buah kenderaan menuju ke Tanjung Labian telah terserempak dengan seorang lelaki bersenjata dan memakai pakaian serba gelap berdiri di tepi jalan. Apabila melihat kenderaan-kenderaan itu menghampiri lelaki tersebut lari dan menghilang di antara semak-samun.

Dengan memakai jaket kalis peluru dan helmet seorang jurugambar The Star
merakam dari kejauhan peristiwa yang berlaku di Lahad Datu

No comments: