Wednesday, May 11, 2011

Minum Kopi Kurangkan Risiko Barah Payudara, Kata Penyelidik

Hasil kajian yang diterbitkan dalam Jernal Breast Cancer Research pada 10 Mei 2011 menunjukkan bahawa wanita penggemar kopi bukan sahaja dapat menikmati minuman kegemaran mereka itu, malah minuman itu membantu mereka mengurangkan risiko untuk mengalami barah payudara.Para pengkaji di Sweden itu mendapati bahawa peminat kopi di kalangan wanita  jarang menghidap barah payudara berbanding mereka yang kurang meminumnya. Walau bagaimanapun mereka juga mendapati beberapa faktor gayahidup lain turut mempengaruhi kadar berlakunya barah tersebut, termasuklah umur ketika mula mengalami menopos, senaman, berat badan, pendidikan dan sejarah insiden barah payudara dalam keluarga.

Setelah data diubahsuai dengan mengaitkan faktor-faktor tersebut mereka dapati kesan perlindungan kopi ke atas barah payudara hanya boleh diukur pada jenis ER-negatif.

Hasil kajian itu menunjukkan adanya persamaan dengan kajian yang dilakukan di Jerman.

Namun menurut laporan laman WebMD, Shumin Zhang, MD, ScD, seorang penyelidik di Harvard Medical School, mengingatkan yang hasil kajian itu kemungkinan besar merupakan suatu kebetulan semata-mata. Menurut beliau, mesej yang jelas dari kajian itu ialah: "Meminum kopi nampaknya tidak menyebabkan peningkatan risiko mengalami barah payudara."

No comments: