Tuesday, May 3, 2011

Satu Lagi Gambar Wajah Jenazah Osama Bin Laden?

Gambar 1
Osama Bin Laden dilaporkan telah terbunuh dalam serangan pada 1 Mei yang dilakukan oleh tentera Amerika Syarikat di tempat persembunyiannya di Abbotabad, kira-kira 45 kilometer ke timur laut Islamabad, Pakistan.

Satu-satunya gambar wajah jenazah (sebelah kiri Gambar 2) pemimpin Al-Qaeda itu ialah yang disiarkan oleh televisyen Pakistan seperti di bawah ini:

GAMBAR disiarkan televisyen Pakistan menunjukkan  wajah Osama Bin Laden yang didakwa Amerika Syarikat berjaya dibunuh (kiri) berbanding gambar fail pemimpin Al-Qaeda itu. Bagaimanapun kesahihan gambar berkenaan masih dipertikaikan agensi berita antarabangsa berikutan gambar berkenaan berkedudukan sama. - Foto AFP
Gambar 2 - Foto AFP

Bagaimanapun kesahihan gambar berkenaan masih dipertikaikan agensi berita antarabangsa kerana kedudukan gambar jenazah tersebut sama dengan kedudukan gambar Osama yang diambil ketika sedang berucap.

"Superimpose" yang kami lakukan (Gambar 3 dan Gambar 4) menggunakan kedua-dua gambar dari AFP itu menunjukkan persamaan kedudukan yang tepat antara satu sama lain. Malah, bukaan bibir keduanya sama besar. 

Gambar 3

Gambar 4
Keraguan mengenai kesahihan kematian Osama semakin bertambah dengan laporan konon "jenazah Allahyarham" telah dikebumikan oleh pihak tentera Amerika Syarikat di laut. Dengan cara itu, tiada siapa yang dapat membuktikan bahawa jenazah itu benar-benar adalah jenazah Osama.

Oh ya, Gambar 1 adalah "percubaan" kami untuk menunjukkan bagaimana mudahnya mereka-reka wajah jenazah (kiri) menggunakan gambar sedia ada (kanan). Kami melakukannya dalam masa kurang dari lima minit!No comments: