Tuesday, December 13, 2011

Jangan Perlekeh Orang Berpakaian Selekeh

Palang pintu jalan masuk ke ladang itu terbuka luas.Oleh yang demikian penunggang motorsikal itu terus sahaja masuk. Tiba-tiba dia terdengar suara orang berteriak,
"Hoiiiii!!! Tunggu!!! Mahu ke mana kamu?"

Lelaki yang menunggang motorsikal tua itupun berhenti. Ternyata teriakan itu datang dari dalam pondok pengawal pintu jalan masuk.

"Mari sini", kata pengawal itu dengan nada yang kasar. "Kenapa terus sahaja masuk?"
"Maaf Encik, palang pintu terbuka, jadi saya terus sahaja masuk", jawab penunggang motosikal itu. "Saya tidak perasan ada pengawal pintu dalam pondok ni".

"Kamu butakah!!!?", tengking pengawal itu. "Mahu ke mana?"

"Saya mahu ke pejabat ladang, Encik. Ada urusan sedikit".

"Urusan dengan siapa?"

"Dengan Penolong Pengurus ladang, Encik".

"Ha ha ha ! Siapa kamu, dengan pakaian selekeh macam ni mahu jumpa tuan?", kata pengawal itu mengejek. Ditelitinya pakaian lelaki penunggang motosikal itu yang berseluar jean lusuh, berbaju kemeja T, kasut kain ala Bruce Lee dengan helmet yang sudah pudar warnanya.

"Bukan siapa-siapa, Encik. Tapi, saya ada temujanji dengan Penolong Pengurus dan dia sedang menunggu saya", jawab lelaki itu.

"Cakap besar! Pergilah! Balik nanti, lapor diri sini!"

"Baiklah Encik".

Lelaki itupun meneruskan perjalanannya. Sang pengawal bersiul-siul gembira kerana telah mengenakan lelaki itu.

Lebihkurang setengah jam kemudian sebuah kenderaan pacuan-4-roda berhenti di depan pondok pengawal itu. Sang pengawal bergegas keluar menghampiri kenderaan itu, berdiri tegak lalu memberikan tabik hormat dengan lagak seperti seorang pegawai tentera. Dari kenderaan itu turunlah penolong pengurus ladang, kemudian diikuti oleh lelaki berpakain selekeh tadi.

"Tuan, ini Manjan Penolong Ketua Pengawal Keselamatan kita", kata Penolong Pengurus ladang kepada lelaki berpakaian selekeh itu.

"Apa khabar, Manjan?", sapa lelaki berpakain selekeh itu.

Manjan termangu tidak dapat berkata apa-apa. Dia bingung bercampur heran kenapa Penolong Pengurus memanggil lelaki berpakaian selekeh itu sebagai tuan.

"Kenapa kamu ni, Jan?" tanya Penolong Pengurus. "Inilah Pengurus Besar kita yang baru. Beliau tanya khabar tu".

"Beb...beb...baik tuan", jawab Manjan akhirnya dengan suara tergagap-gagap.

"Agaknya Manjan kurang sihat ni", kata lelaki berpakaian selekeh itu yang ternyata Pengurus Besar yang baru ditugaskan ke ladang itu.

"Mari kita teruskan melihat keadaan ladang pula", kata Pengurus Besar kepada Penolong Pengurus.

"Baik Tuan", jawab Penolong Pengurus sambil membuka pintu kenderaan untuk lelaki berpakaian selekeh itu kemudian dia naik ke bahagian pemandu dan menghidupkan enjin kenderaan.

Manjan masih lagi berdiri tegak dengan tabik hormatnya.

"Jan", kata lelaki berpakaian selekeh itu dengan senyum kepada Manjan. "Tutup palang pintu masuk tu supaya orang tidak terus masuk tanpa melapor diri kepada pengawal".

(Diolah dari kisah benar)

No comments: