Saturday, April 16, 2016

PROGRAM JELAJAH SISWA DI BAWAH BAYU 20 FSSK UKM

Kunak, 16 April 2016. - Seramai 28 orang mahasiswa/i Fakulti Sains Sosial dan Masyarakat Universiti Kebangsaan Malaysia (FSSK UKM) telah berkampung selama 5 hari 4 malam di Kampung Lormalong Kunak bagi menjayakan program Jelajah Siswa Di Bawah Bayu /20 dengan tema Siswa Untuk Komuniti. Daripada bilangan tersebut 27 daripada Semenanjung dan seorang berasal dari Negeri Sabah. Mereka diiringi oleh seorang pensyarah di fakulti berkenaan, Puan Norwati Binti Mohd Yusuf. Turut menyertai program ini ialah 6 orang mahasiswa/i dari Sekretariat HEP Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Pengarah program Encik Galeev George Lajuti berkata matlamat utama program ialah untuk mengeratkan hubungan dan kerjasama antara peserta dengan penduduk setempat.

Ketika berucap merasmikan penutupan program tersebut ADUN N51 Kunak, Yang Berhormat Datuk Hj Nilwan Bin Kabang berkata program-program anjuran siswa/i pusat-pusat pengajian tinggi amat dialu-alukan.  Beliau berharap program seperti itu dapat diteruskan dari masa ke semasa. Tambahnya, program seperti itu seharusnya menjadi contoh dan diteruskan oleh generasi akan datang kerana program sedemikian dapat memberi kesedaran an meningkatkan lagi sikap prihatin dalam diri para mahasiswa/i.

Dalam program itu Nilwan yang juga Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah menyumbang hamper makanan asas harian kepada 16 keluarga angkat dan 6 orang ketua isirumah golongan asnaf.
Turut hadir ialah isteri ADUN N51 Kunak, Datin Hjh Amnanai Tansin Abdullah, Pemimpin Pembangunan Masyarakat N51 Kunak, Encik Utoh Joehann Angkie, Penyelaras Perpaduan Daerah Kunak Encik Abdul Rahmat Maulilah, para pegawai dan kakitangan UPPM Kunak, ketua-ketua kampung dan pengerusi-pengerusi JKKK N51 Kunak serta penduduk Kampung Lormalong.


No comments: